Cognitieve gedragstherapie
Binnen AMZO gebruiken we verschillende methoden die gebaseerd zijn op Cognitieve gedragstherapie (CGt).
CGt helpt kinderen en jongeren beter om te gaan met hun gedachten. Bijvoorbeeld hoe ze over zichzelf en hun omgeving denken. Zo leren ze beter te beheersen hoe ze zich voelen en hebben ze meer controle over hun gedrag.
HELPEN MET GEDACHTEN OMGAAN
Bij CGt kijken we naar de gedachten van het kind / de jongere. Dit doen we samen. We kijken waar ze aan denken en waarom, en of deze gedachten helpen of niet helpen. Wanneer er gedachten zijn die niet helpen kunnen deze een negatief effect op ze hebben. Samen gaan we aan het werk om deze gedachten te veranderen naar positieve gedachten die wel helpen.
CGt IN EEN AANTAL STAPPEN
Bij behandeling met CGt werken we op de volgende manier. We kijken waar de problemen bij het kind of de jongere liggen. Samen brengen we niet-helpende gedachten in kaart. Samen gaan we de gedachten onderzoeken. We gaan kijken of de gedachten die het kind / de jongere heeft kloppen. Vaak blijkt dat de gedachten niet kloppen. Samen gaan we de niet-helpende gedachten vervangen of ombuigen naar meer helpende (positieve) gedachten. In de laatste fase oefenen we met het kind / de jongere in alledaagse situaties.
PROBLEMEN TE BEHANDELEN MET CGt
Cognitieve gedragstherapie wordt ingezet bij kinderen en jongeren om verschillende problemen aan te pakken. Dit gaat bijvoorbeeld om:
- agressiviteit en woede-uitbarstingen;
- angsten en fobieën;
- paniekstoornissen;
- depressie en somberheidsklachten;
- gedagsstoornissen.